Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

İsti çay içməyin təhlükəli nəticələri

07:19 - 21 Avqust 2024 tarixində dərc olunub.

İsti çay yemək borusu üçün təhlükəli içki kimi tanınıb. Bu qənaətə həm alimlər, həm də tibb ictimaiyyəti gəlib. Buna görə mütəxəssislər çay üçün optimal temperaturu öyrənməyə qərar veriblər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, beynəlxalq alimlər qrupu isti çayın insan sağlamlığına necə təsir etdiyini öyrənmək üçün araşdırma aparıb.
Məlum olub ki, temperaturu 60 dərəcədən yuxarı olan çayın müntəzəm istifadəsi ilə özofagus xərçənginə tutulma riski xeyli artır.

Beynəlxalq Xərçəng Jurnalında qeyd edildiyi kimi, bunu yarım milyondan çox iştirakçının iştirak etdiyi təcrübə sübut edir.
Statistikalar göstərdi ki, gündə 700 ml-dən az çox isti çay içən insanlar daha az isti, lakin daha böyük həcmdə içməyə üstünlük verənlərlə müqayisədə özofagus xərçənginə tutulma ehtimalı iki dəfə çoxdur.

Alimlər bu əlaqəni qida borusunun selikli qişasında yüksək temperaturun müntəzəm təsiri ilə izah etdilər.
Epitel zədələnir və bu, sonradan xərçəngə səbəb olan prosesləri tezləşdirir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası