Dietoloq Büşra Nur Enez Baş bir aylıq orucluqdan sonra Ramazan bayramında yeyiləcək qidalara diqqətli olmaq lazım olduğunu vurğulayaraq, xüsusilə də Ramazan bayramında yeməklərin sayını birdən-birə artırmamağı və çox şəkərli qidalar qəbul etməməyi tövsiyə etdi.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Ramazan ayında gündəlik yeməklərin sayının azalmasına və pəhrizdə dəyişikliklərə toxunan Diyetisyen Baş, “Bayramda ənənəvi olaraq təqdim edilən konfet, şokolad, paxlava və xəmir kimi xəmirlər qan şəkərini sürətlə artırır və tez-tez həzm sistemi pozğunluqlarına səbəb ola bilər. Odur ki, bayram səfərləri zamanı təklif olunan ləzzətlərə diqqət yetirməli, həddən artıq çox olmamalı, adekvat və balanslı qidalanma prinsiplərini yadda saxlamalıyıq. Bu səbəbdən qida rasionumuza 4 qida qrupunu daxil etməliyik.
“Bunlardan birincisi süd və süd məhsulları, ikincisi ət, yumurta və paxlalılar, üçüncüsü tərəvəz və meyvələr, dördüncüsü çörək və taxıl məhsullarıdır”.
Diyetoloq Ramazandan sonra ilk səhər yeməyində ət və qızardılmış qidaların deyil, tərəvəzlərin olması lazım olduğunu vurğudı:
“Yeməklər arasında ən az 2, ən çox 4-5 saat vaxt fərqi saxlamalıyıq. Xüsusilə bayram səhəri yüngül səhər yeməyi ilə başlamalıyıq. Səhər yeməyimizə sosis, kolbasa və qızardılmış qidalar kimi işlənmiş ət və ət məhsulları daxil etməməliyik.
Səhər yeməyi seçimləri olaraq qaynadılmış yumurta, pomidor, xiyar və cəfəri kimi çiy tərəvəzlər, az yağlı pendir seçməliyik. Yeməyi yaxşıca çeynəməli və tez istehlak etməməliyik. Masada ən azı 20 dəqiqə vaxt sərf etməliyik. Fitr bayramının gözəl keçməsi üçün xüsusilə şəkərli qidaların istehlakına diqqətli olmalı, ətraf mühitin davamlı münasibətlərindən qurtulmaq üçün evdə sağlam yeməklər hazırlamalı, ziyarətlərə getməliyik" –mütəxəssis deyir.
Bayramda desert yemək istəyənlərin xəmir və şərbətli desertlər yerinə daha yüngül südlü desertləri seçməlidir. O, içki olaraq şərbət əvəzinə evdə hazırlanmış təzə sıxılmış meyvə şirələri, yüngül şirinləşdirilmiş limonad və ya ayrana üstünlük verilə biləcəyini açıqladı. Həzm sisteminin nizamlı işləməsi üçün lifə ehtiyacın da nəzərə alınması lazım olduğuna işarə etdi.
"Gündə ən az 5 porsiya tərəvəz və meyvə istehlak etməliyik. Daha yüngül nahar yeməliyik və erkən yeməyə diqqət etməliyik. Gün ərzində naharda da şirniyyatlar istehlak etdiyimiz üçün bir az daha çox tərəvəz və paxlalılara üstünlük verə bilərik. Şəkərli diabet, yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri kimi xəstəlikləri olan şəxslər bu prosesə xüsusi diqqət yetirməli, normal qidalanma proqramlarına əməl etməlidirlər.
Diyetoloq çay və qəhvə istehlakından da danışaraq, hər təklif olunan çay və kofeni içməməyi; Gündəlik çay və qəhvə istehlakının ən az 3-4 fincan çay, maksimum 1 və ya 2 fincan qəhvəyə uyğunlaşdırılması lazım olduğunu bildirdi. Ramazan ayında su və maye istehlakı azaldığından bədəndəki maye itkisini kompensasiya etmək üçün gündə ən az 2-2,5 litr su içməyi tövsiyə edir. Ramazanda gecələr oyanıb sahurda yemək vərdişi qazandığımız üçün Ramazandan sonra bu vərdişi davam etdirməməliyik.
Gec saatlara qədər yemək yeməməli və yatmazdan ən az 2 saat əvvəl yeməyi dayandırmalıyıq. Bayramda qəbul etdiyimiz kaloriləri tarazlaşdırmaq üçün ən azından gəzinti və idmanla məşğul olmalıyıq. Fiziki fəaliyyət həm qan şəkərini, həm də xolesterini balanslaşdırmağa kömək edir. Həm də arıqlamağa və bağırsaq sağlamlığına kömək edir.