Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Orqanizmdə xolesterin səviyyəsini idarə edə bilən unikal içki

00:56 - 3 Aprel 2024 tarixində dərc olunub.

İçdiyimiz və yediyimiz hər şey sağlamlığımıza təsir edir. Xolesterol səviyyələri sağlamlığına əhəmiyyət verən hər kəsi narahat edir. Pəhriz və məşq vasitəsilə dərmansız xolesterolunuzu azaltmaq üçün əlinizdən gələni etsəniz belə, yaşlandıqca vücudunuz pis xolesterolu aradan qaldırmaqda daha az effektiv olur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzlərinə görə, 40-59 yaş arası böyüklərin 17%-i xolesterolunu azaltmaq üçün statin qəbul edir. Statinlər bədənə qandan artıq xolesterolu çıxarmaq üçün təkan verir.

"Health digest" yazır ki, ümumi xolesterolu azaltmağın başqa bir yolu yüksək sıxlıqlı lipoprotein (HDL) kimi tanınan yaxşı xolesterinin səviyyəsini artırmaqdır. Qan damarlarını tıxanmış xolesterolu bədəndən emal edilmək üçün qaraciyərə göndərərək qandan təmizləməyə kömək edir. Siqareti tərgitmək, spirti məhdudlaşdırmaq, ürək üçün faydalı doymamış yağlar yemək, arıqlamaq və aktiv qalmaq HDL səviyyənizi artırmağın yollarıdır.

Siz həmçinin şəkərli içkilər və ya titrəməyə səbəb olan qəhvəni çay, yəni rooibos çayı ilə əvəz etməklə HDL səviyyənizi artıra bilərsiniz.

"Rooibos" çayı HDL səviyyəsini artırır
HDL səviyyələriniz artırsa, çoxlu rooibos çayı içməli olacaqsınız. Journal of Ethnopharmacology-də dərc olunan 2011-ci il məqaləsində 40 nəfər altı həftə ərzində hər gün altı stəkan fermentləşdirilmiş rooibos çayı içib. Bu çayı içmək ümumi xolesterinin səviyyəsini artırıb. Orta hesabla, LDL xolesterol təxminən 27 bal, HDL xolesterol isə təxminən 12 bal düşdü. HDL səviyyələri orta hesabla 33,3% artıb.

Rooibos çayı həmçinin hüceyrələri zədələnmədən qorumaq üçün vacib olan glutatyon adlı maddənin səviyyəsini artırır. Bu, rooibos çayının hüceyrə sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən antioksidan təsir göstərə biləcəyini göstərir. Bu içkini içmək bədəndəki zərər markerlərinin səviyyəsini də azaldır. Rooibos çayı ümumiyyətlə meyvə, tərəvəz və digər bitki qidalarında olan polifenolların səviyyəsini artırır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası