Ürək böhranı koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində ürəyin həmin hissəsinə qan axınının kəsildiyi zaman baş verən ciddi bir vəziyyətdir. Simptomlara sinə ağrısı, nəfəs darlığı və tərləmə daxildir. Bu, təcili tibbi yardım tələb edir və risk faktorlarına yüksək qan təzyiqi və yüksək xolesterol daxildir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, ancaq bəzi mütəxəssislər müəyyən bir içkinin infarktlara qarşı çox təsirli olduğunu vurğulayır.
Professor Tim Spektor, qan təzyiqini müvəqqəti olaraq yüksəltdiyi bilinən qəhvəni sağlamlığa faydalarına söyləyir.
Qəhvə eksperti James Hoffmann ilə danışan Prof. Spector qəhvə içməyin bəzi üstünlüklərini qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, qəhvə təkcə əsas qida maddələri və təəccüblü miqdarda liflə zəngin deyil, lakin aparılan araşdırmalar onun infarkt riskini 25 faiz azalda biləcəyini göstərib.
Xəbərdarlıq: Əgər infarkt keçirdiyinizi düşünürsünüzsə, mümkün qədər tez təcili tibbi yardım almalısınız.
Prof. Spector əlavə etdi ki, o, qəhvə və bağırsaq mikrobiomu və ikisi arasındakı qarşılıqlı əlaqənin qan təzyiqimizi və qan şəkərimizi necə aşağı sala biləcəyi ilə bağlı elmi məqalə üzərində işləyir.
Qəhvənin bir çox mümkün zərərlərindən bəhs edilir, lakin araşdırmalar göstərir ki, düzgün istehlak edildikdə bir çox faydası var.
"Qəhvə mikrobların təsir etdiyi fermentləşdirilmiş bir bitkidir. Qəhvədən minlərlə deyil, yüzlərlə kimyəvi maddə var. Mikroblar tərəfindən fermentləşdirildiyi üçün qəhvəni zənginləşdirən bir sıra polifenollar buraxılır. Bunların bədənimizə birbaşa təsiri var və bəziləri qan şəkərini aşağı sala, stressi azalda və əslində qan təzyiqini aşağı sala bilər. Araşdırmalar indi açıq şəkildə göstərdi ki, kofeinsiz qəhvə kofeinli qəhvə ilə demək olar ki, eyni ürək faydalarını təmin edir" – professor deyib.
Daha əvvəl qəhvə haqqında danışan prof. Spektor gündə nə qədər qəhvə içməli olduğumuzu bildirib.
"Qəhvə sağlam qidadır və son elmə görə hamımız gündə ən azı üç fincan içməliyik. Əgər siz kofein istehlak etmək istəmirsinizsə, kofeinsiz olanları da seçə bilərsiniz. Onlar da oxşar faydalar verir.
Əslində, tədqiqatlar göstərdi ki, gündə təxminən iki-beş fincan qəhvə istehlakı 2-ci tip diabet, ürək xəstəliyi, qaraciyər və endometrium xərçəngi, Parkinson xəstəliyi və depressiya riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Hətta qəhvə içən insanların vaxtından əvvəl ölüm riskini azaltması mümkündür” – mütəxəssis qeyd edib.
2013-cü ildə Circulation jurnalında dərc edilən 36 araşdırmanın meta-analizi müəyyən edib ki, gündə üç-beş stəkan orta dərəcədə qəhvə istehlakı heç fincan içməyənə nisbətən ürək-damar xəstəlikləri riskini 15 faiz aşağı salır.