Dondurma qida saxlamaq üçün ən təsirli üsullardan biridir, lakin bütün qidalar üçün işləmir.
Bütün məhsulların soyuducuda mənfi temperaturlara davam edə bilməyəcəyini bilmək lazımdır. Bəziləri, bir qayda olaraq, dadını itirir, digərləri isə, defrostdan sonra istehlak edildikdə, mədə-bağırsaq traktının işinə ən yaxşı təsir göstərə bilməz (və hətta mədə narahatlığına səbəb olur).
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən dadını və quruluşunu korlamamaq üçün dondurulmaması lazım olan 9 qidanı saçıqlayır.
Əvvəllər dondurulmuş qırmızı ət, toyuq və dəniz məhsulları
Qırmızı ət, toyuq və dəniz məhsulları yalnız bir dəfə dondurulmalıdır. Təkrar dondurma patogen bakteriyaların riskini artıra bilər. Yeganə istisna, ətin soyuducuda 5 ° C-dən çox olmayan bir temperaturda əriməsidir. Sonra yenidən dondurmaq təhlükəsizdir.
Qaynadılmış makaron
Partiyadan sonra bir neçə porsiya spagetti qalıb? Təəssüf ki, dondurma bu cür yeməkləri saxlamaq üçün ən yaxşı seçim deyil, çünki dadsız, sulu əriştə ilə nəticələnəcək. Seçim: qaynadılmış makaronu dondurucuya qoyun, ancaq yeməkdən əvvəl əriməsini gözləməyin, dərhal bir neçə saniyə qaynar duzlu suya qoyun.
Avokado
Avokadonun dondurulması ilə bağlı iki nəzəriyyə var. Birincinin tərəfdarlarına görə, əksər meyvələr kimi, avokadolar da sıfırdan aşağı temperaturda mükəmməl saxlanılır - sadəcə çuxuru çıxarın, parçalara kəsin və ya bir az limon suyu əlavə edin. Bununla belə, ikinci nəzəriyyəyə görə, avokado dondurulmamalıdır, çünki bu halda meyvə xarakterik qaymaqlı quruluşunu və milyonlarla insanın çox sevdiyi zərif dadını itirir.
Süd
Artıq südün dondurulması tamamilə rasional bir seçim kimi görünür. Bununla belə, belə bir sınaqdan sonra südün qeyri-bərabər bir tutarlılıq əldə edə biləcəyini, içki kimi ən uyğun məhsula çevrilmədiyini və ya taxıllara əlavə oluna biləcəyini nəzərə almağa dəyər. Bununla belə, hamısı budur: donu açılmış süd heç bir problem olmadan başqa yeməklər hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər.
Yumşaq pendirlər
Sərt pendir olan çedar, parmesan, quda dondurucuda əla saxlanılır. Bunu brie, camembert, keçi və ya ricotta kimi yumşaq pendirlər haqqında söyləmək olmaz. Kulinariya mütəxəssislərinin qeyd etdiyi kimi, defrostdan sonra yumşaq pendirin teksturası dönməz şəkildə dəyişir, bu da məhsulun dadına təsir göstərir.
Qızardılmış yeməklər
Peşəkarlar deyirlər ki, qızardılmış yeməyi xırtıldayan qabığı ilə dondurmaq ən mənasız işlərdən biridir. Əzdirildikdən sonra qabığın olmasından belə narahat olmayacaqsınız, lakin məclisdən sonra çoxlu qızardılmış toyuq və ya balıqınız qalıbsa, bu qabları ya soyuducuya, ya da dondurucuya, üstünü çıxardıqdan sonra və ya dondurucuya qoymaq məntiqlidir. Evdə hazırlanmış çipslər də donmadan faydalı çıxa bilməyəcək, lakin supermarketdən alınan çipslər donmaya dözməyəcək.
Xiyar
Bütün tərəvəzlər dondurulmaq üçün uyğun deyil, xüsusilə də yüksək sulu tərəvəzlər (məsələn, xiyar). Dondurucuya balqabaq, kələm, kərəviz və kahı da qoymamalısınız. Bununla belə, kifayət qədər şaxtaya davamlı tərəvəzlər də var: pomidor, balqabaq və hətta qarğıdalı.
Qəhvə
Dondurucuda qablaşdırılmamış bir paket kakao paxlası və ya üyüdülmüş qəhvə saxlamamalısınız. Məsələ burasındadır ki, bu məhsulları hər səhər dondurucudan çıxarıb geri qaytarmaq onların strukturunu poza bilər. Bundan əlavə, qəhvə dondurucudan gələn xoşagəlməz qoxuları udur. Bununla belə, açılmamış paxla və ya üyüdülmüş qəhvəni sıfırın altındakı temperaturda, lakin bir aydan çox olmayaraq saxlamağa icazə verilir.
Ədviyyatlar
Dondurucu ədviyyatları saxlamaq üçün ən az uyğun yerdir. Dondurulmuş bibər, sarımsaq və mixək tez-tez dadını dəyişir və yaxşılığa doğru deyil. Ədviyyatlar sərin, quru şkafda saxlanmalıdır.