Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Niyə bəzi insanlar acılı yeməkləri sevirlər? - sağlamlığa təsirləri

08:08 - 17 Oktyabr 2023 tarixində dərc olunub.

Hər kəsin acılı yeməyə tolerantlığı fərqlidir: bəziləri onu sevir, bəziləri isə dözə bilmir. Ancaq ədviyyatlı qidaların sağlamlığınıza müsbət və ya mənfi təsir göstərə biləcəyi ilə bağlı elmi konsensus bir qədər qarışıqdır.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, elm adamları niyə bir çox insanın ədviyyatlı yeməkləri sevdiyini, digərlərinin isə bəyənmədiyini tam başa düşə bilmirlər.

Tennessi Universitetinin epidemiologiya professoru Paul D. Terri, ədviyyatlı qidaların insanların sağlamlığına necə təsir edə biləcəyinə və iltihablı bağırsaq xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərlə əlaqəli simptomları potensial olaraq pisləşdirə biləcəyini araşdırıb. O, həmçinin pəhrizin, o cümlədən ədviyyatlı qidaların insanın ömrünü necə artıra və ya azalda biləcəyi ilə maraqlanırdı.

Acılı yeməyin cazibəsi
Acılı yeməklər Asiya körisi, Teks-Meks yeməkləri və ya macar paprikaşı kimi çoxlu ədviyyatlı qidalara aid edilə bilər. Bu, acı bibərdə müxtəlif dərəcələrdə olan kimyəvi birləşmə olan, nəzərəçarpacaq miqdarda kapsaisin olan qidalara da aid edilə bilər.

Bibərin tərkibindəki kapsaisin artdıqca, istilik hissini ölçən Scoville reytinqi də artır.

Kapsaisin kəskin dadlıdır, çünki o, məməlilərdə müəyyən bioloji yolları - yüksək temperaturun təsiri ilə aktivləşən eyni yolları aktivləşdirir. Ədviyyatlı qidaların səbəb olduğu ağrı, endorfin və dopamin ifrazını tetikleyebilir. Bu buraxılış rahatlıq hissi və ya hətta bəzi eyforiyaya səbəb ola bilər.

ABŞ, Böyük Britaniya və digər ölkələrdə hər zamankindən daha çox insan acı bibər də daxil olmaqla ədviyyatlı yeməklərdən istifadə edir.

Sağlamlığa qısamüddətli təsirlər
Çoxacılı qidaların qəbulunun qısamüddətli təsiri xoş bir isti hissdən dodaqlarda, dildə və ağızda xoşagəlməz yanma hissinə qədər dəyişir. Bu qidalar həmçinin müxtəlif formalarda mədə-bağırsaq narahatlığına, baş ağrısına və qusmaya səbəb ola bilər.

Əgər ədviyyatlı yemək yemək xoşagəlməzdirsə və ya miqren, mədə ağrısı və ishal kimi xoşagəlməz simptomlara səbəb olarsa, ondan çəkinmək daha yaxşıdır. Məsələn, ədviyyatlı qidalar iltihablı bağırsaq xəstəliyi olan insanlarda oxşar simptomlara səbəb ola bilər.

Ədviyyatlı qidalarla bağlı problemlərə baxmayaraq, dünyada bir çox insanlar üçün onların istehlakı coğrafi və mədəni amillərin təsiri altında uzunmüddətli həyat tərzinin bir hissəsidir.

Məsələn, isti bibərlər isti iqlimlərdə böyüyür ki, bu da həmin iqlimlərdəki bir çox mədəniyyətlərin öz yeməklərində niyə isti yeməklərdən istifadə etdiyini izah edə bilər. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, ədviyyatlı qidalar qida ilə yoluxan xəstəlikləri idarə etməyə kömək edir ki, bu da ədviyyatlı qidalar üçün mədəni üstünlükləri izah edə bilər.

Konsensusun olmaması
Qidalanma epidemioloqları uzun illərdir ki, ədviyyatlı qidaların uzun müddətli istehlakının potensial risklərini və faydalarını öyrənirlər. Ədviyyatlı yeməklərin tədqiq edilmiş təsirlərindən bəziləri arasında piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, Alzheimer xəstəliyi, ürək yanması və xoralar, psixoloji sağlamlıq, ağrıya həssaslıq və hər hansı bir səbəbdən ölüm daxildir.

Bu tədqiqatlar, mədə yanması kimi bəzi təsirlərin ədviyyatlı yeməklərlə daha güclü əlaqəli olduğu qarışıq nəticələr bildirir. Elmin təkamülünü nəzərə alaraq gözlədiyiniz kimi, bəzi ekspertlər bu sağlamlıq təsirlərinin bəziləri haqqında digərlərindən daha əmindirlər.

Məsələn, bəzi ekspertlər əminliklə iddia edirlər ki, acılı qidalar mədə xorasına səbəb olmur, halbuki mədə xərçəngi ilə əlaqə aydın deyil.

Hal-hazırda, böyük əhaliyə əsaslanan tədqiqatların sübutları ədviyyatlı qidaların əhalidə bütün səbəblərdən ölüm riskini artırmadığını və əslində bu riski azalda biləcəyini göstərir.
Mütəxəssislərin bildiyi şey budur ki, insanlar zövq almaq üçün qəsdən özlərinə zərər verəcək qədər ədviyyatlı bir şey yeyən bir neçə canlılardan biridir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası