Yeni bir araşdırma acı yeməklərin və ədviyyatların xəstəliklərin müalicəsində faydalı olduğu fikrini dəstəkləyir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin bəzi proqnozları var ki, acılıq sağlamlığa faydalıdır. Bəs sağlam həyat üçün acı bibər istehlakı nə qədər vacibdir? Budur acı bibər və faydaları...
Səhər yeməyində, axşam yeməyində, salatlarda ara-sıra və ya tez-tez təkbaşına istehlak etdiyimiz süfrələrimizin əvəzolunmaz hissəsi olan acı bibərin faydalarını bilirsinizmi? Acı bibər, istehlak etməzdən əvvəl narahat olduğumuz, acılığından qorxduğumuz, hətta sağlamlıq baxımından ehtiyatla yanaşdığımız meyvə, bütün dünyada istehlak edilən təbii vitamin mənbəyidir.
Ədviyyatların və acı yeməklərin xəstəliklərin müalicəsində faydalı olması fikrinin qədim tarixi var. Yeni bir araşdırmanın nəticələri də bu fikri təsdiqləyir. İştirakçıların qırmızı acı bibər istehlakı nəticəsində ölənlərin sayı və ölüm səbəbləri araşdırılıb.
Nəticədə acı bibər istehlak edənlərin ümumi ölüm nisbətinin daha aşağı olduğu müəyyən edilib.
Mütəxəssislərin fikrincə, acı bibərin ömrü uzatdığını söyləmək hazırda iddialı olsa da, acı bibərin sağlamlığa faydalı olduğuna dair bəzi proqnozlar var ki, bunlardan biri də acı bibəri istiləşdirən kapsaisin adlı maddədir. Kapsaisinin mikroorqanizmlərin çoxalmasının və piylənmənin qarşısını aldığı və koronar qan axını tənzimləyən hüceyrə mexanizmlərində rol oynadığı düşünülür.