Mütəxəssislərdən qidalanma xəbərdarlığı! İftar və sahurda nə yeyilməlidir?

06:08 - 7 Mart 2024 - Cəmiyyət

Oruc tutmağın İslam dininin vacibatlarından biri olduğunu deyən dietoloq Rozelin Aslan vətəndaşlara mühüm tövsiyələr verib. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Ramazanda qidalanmanın bir az da diqqət tələb etdiyini deyən Aslan, “Ramazan ayında oruc tutanlar ümumiyyətlə iki əsas yemək yeyirlər. Bu əsas yeməklər sahur və iftardır. “Ramazan ayında bu iki yemək arasında qalan müddətdə orqanizmin ehtiyac duyduğu enerjini təmin etmək üçün qidalanma vacib olur” - dietoloq deyib.

Ramazan ayında uzun müddət oruc tutmaları səbəbiylə qan şəkərində əhəmiyyətli azalmaların olduğuna qeyd edən Aslan iftar zamanı sürətli qida qəbulu yaşayarlarsa, çəki itirmə, yorğunluq və yuxululuq kimi şikayətlər yaşana biləcəyini bildirib. Çünki onların qan şəkəri sürətlə yüksələcək. Bu vəziyyətin baş verməməsi üçün sahur üçün oyanmalı və gündəlik qidaların əhəmiyyətli bir hissəsini qarşılamalısınız. Yeməyin növü və müddətinə görə yemək toxluq hissini artırır və sağlamlıq problemlərinin qarşısını alır. 

“Ramazan ayında qidalanma rutininizə zəngin qidalar əlavə etməklə, bədəninizi vərdiş etmədiyi rejimə asanlıqla uyğunlaşdıra bilərsiniz.
"Uzun müddət ac qaldıqdan sonra iftar zamanı yeməklər yavaş-yavaş və yaxşı həzm olunmalıdır. Narahatlıq yaşamamaq üçün mədədə yemək daha maye sayılan şorba ilə başlamalı, sonra az yağlı yeməklərlə davam etməlidir. Gün ərzində itirilən mayenin əvəz edilməsi çox vacibdir. Bu səbəbdən bol maye yemək zamanı olmasa da sonra istehlak edilməlidir. Qida ilə çox duz istehlak etmək daha çox susuzluq hissi yaradır. Bu səbəbdən orucluqda, xüsusilə sahurda duzlu yeməklərdən uzaq duraraq duz istehlakına diqqət yetirməkdə fayda var. Bundan əlavə sahurda verilən yemək iftara qədər bədəni enerji ilə təmin edir. Bu səbəbdən sahur heç vaxt su ilə içilməməli, yemək kimi hazırlanmalıdır. Gün ərzində yemək üçün məhdud vaxt olduğundan, qidalanmanızda və buna görə də həzm sisteminizdə bəzi dəyişikliklər baş verə bilər. Orucluq dövründə müxtəlif həzm problemləri, adətən qəbizlik yarana bilər. 

“Bunun qarşısını almaq üçün yüksək lifli taxıllar (kəpək, tam buğda kimi), tərəvəz, paxlalı bitkilər və bol maye qəbul etmək, iftardan sonra yüngül gəzinti də vəziyyətə faydalı olacaq”, - deyə o bildirib.
Sahurda yeyiləcək qidalara diqqət edilməsi lazım olduğunu vurğulayan Aslan, “Sahurda yüngül və uzun müddət tox saxlayan qidalara üstünlük verilməlidir. Zülal və liflə zəngin olan süd məhsulları, tərəvəz və meyvələr yeyə bilərsiniz. “Sahur süfrəsində süd, qatıq, ayran, yumurta və pendir sortları olmalı, yağlı və duzlu yeməklərdən, qızardılmış yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır”.

Xəbər xətti