Ümumi sağlamlıq üçün beyin qidalanması çox vaxt diqqətdən kənarda qalan kritik bir aspektdir. İdrak funksiyalarımızın, duyğularımızın və canlılığımızın episentri olan beyin xüsusi diqqət və qayğı tələb edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Ekta Sinqvalın fikrincə, optimal beyin sağlamlığının qorunması balanslaşdırılmış və qida maddələri ilə zəngin pəhriz daxil etməyi nəzərdə tutur.
Mütəxəssis pəhrizinizə omeqa-3 yağ turşularının mənbələrini (yağlı balıq, kətan toxumu, çia toxumu, qoz) daxil edin, antioksidantla zəngin meyvə və tərəvəzləri (giləmeyvə, tünd yarpaqlı göyərti, açıq rəngli tərəvəzlər) istehlak edin, tam taxılları seçin. (qəhvəyi düyü, quinoa, yulaf) və yağsız zülalları ehtiva edənləri (quş əti, yumurta, tofu, paxlalılar) tövsiyə edir.
Beyin Sağlamlığını artırmaq üçün 5 super qida:
yaban mersini (antioksidantlarla zəngindir, yaddaş və idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir, stressi azaltmağa kömək edir);
yağlı balıq (beyin quruluşunu və funksiyasını dəstəkləyir, idrak rifahını təşviq edir);
brokoli (yüksək antioksidantlar və K vitamini sağlam beyin funksiyasını dəstəkləyir);
zərdəçal (iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və qan-beyin baryerini keçə bilər, potensial olaraq neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir);
qoz-fındıq və toxum (ümumi beyin sağlamlığını təşviq edir və yaşa bağlı idrak qabiliyyətinin azalmasından qorunmağa kömək edə bilər).