Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Qan damarları üçün ən pis səhər yeməyi

07:30 - 22 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Beynəlxalq tədqiqatlar təsdiqləyir ki, fosfat istehlakının artması damarların qocalmasının sürətlənməsi ilə əlaqələndirilir. Bundan əlavə, artıq fosfor kalsiumun udulmasına mənfi təsir göstərir və bu da bəzi hallarda onun sümüklərdən süzülməsinə səbəb ola bilər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq və hepatoloq Sergey Vyalov məşhur səhər yeməyi məhsulu olan emal olunmuş pendirin potensial təhlükələrinə diqqət çəkib. Mütəxəssis məhsuldakı yüksək səviyyəli fosfatları əsas problem kimi müəyyən edib. Həkimin sözlərinə görə, bu maddələrin həddindən artıq miqdarı qan damar divarlarının sərtləşməsinə səbəb olmaqla ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər.

Vyalov vurğulayır ki, bu mənada kalsium mənbəyi hesab edilən məhsul əks təsir göstərə bilər.
Həkim həmçinin emal olunmuş pendirin istiliklə emalı ilə əlaqəli riskləri qeyd edib. Məhsulun əsas komponenti olan əriyən duzlar qızdırıldıqda xolesterolun oksidləşməsini təşviq edir və oksisterollar əmələ gətirir. Bu birləşmələr adi xolesteroldan daha çox aterogen hesab olunur və damar divarlarına nüfuz edərək iltihabi reaksiyalara səbəb olmaqla aterosklerozu sürətləndirir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, məhsulun tərkibinə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Ən böyük təhlükə əlavə edilmiş hidrogenləşdirilmiş bitki yağlarından qaynaqlanır. Yalnız süd yağlarından hazırlanmış yüksək keyfiyyətli emal olunmuş pendirdə demək olar ki, trans yağlar yoxdur.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası