Ağız gigiyenasını dəstəkləyə biləcək qidalar var.
Ucnoqta.az Parade-yə istinadən xəbər verir ki, bu, faydalıdır və tüpürcək istehsalını stimullaşdıra bilər, yəni ağızdakı turşunu neytrallaşdırır.
"Tüpürcək təbii olaraq ağızın pH-nı qaldırır, qida və içkilərdən gələn turşuları, eləcə də ağız bakteriyaları tərəfindən istehsal olunan turşunu buferləşdirir. Ağızda daha aşağı pH mina eroziyasını azaldır və çürüməyə səbəb olan bakteriyaların çoxalmasını təşviq edən halların qarşısını almağa kömək edir" - stomatoloq Sandip Sahar çedar pendiri yeməyi tövsiyə edir.
Amerika Stomatologiya Assosiasiyasına görə, tüpürcək turşuları neytrallaşdırmağa kömək edir və balanslı qidalanma ilə birləşdirildikdə çürümə riskini təxminən 20% azalda bilər. Buna görə də çedar pendirinin bu xüsusi faydası bu qədər dəyərlidir.
Riven Oral Health-in həmtəsisçisi və diş həkimi Fatima Xanın sözlərinə görə, çedar tüpürcək axınını stimullaşdırmaqla yanaşı, diş minasını da gücləndirir.
Mütəxəssis qeyd edib ki, "Tərkibində kalsium və fosfor kimi vacib minerallar var ki, bu da diş minasını möhkəmləndirməyə və remineralizasiya etməyə kömək edir".
Bu pendirdə kalsiumla birlikdə demineralizasiyanı və ya minadakı ləkələri bərpa etməyə kömək edə bilən kazein zülalı var.
"Kazein diş səthində qoruyucu bir maneə yaradaraq minanı daha da qoruya bilər. Mina bədənin ən sərt toxumasıdır. Çürüklərin və həssaslığın qarşısını almağa kömək edir. Daha güclü mina funksiya və normal aşınma üçün vacibdir", - deyə diş həkimi izah edir.
Çeddar pendirinə əlavə olaraq, qatıq, yarpaqlı göyərti və qoz-fındıq yeyin. Bunlar diş minasını möhkəmləndirməyə kömək edən minerallar ehtiva edir. Həmçinin alma və kərəviz kimi daha çox xırtıldayan meyvə və tərəvəz yeyin. Onlar tüpürcək ifrazını artırmağa kömək edir ki, bu da ağız sağlamlığına çedar pendiri ilə eyni müsbət təsir göstərir.
"Su, xüsusən də flüorlu su içmək də şəkəri xaric etməyə və ağızda sağlam pH səviyyələrini bərpa etməyə kömək edir", - diş həkimi əlavə edib.