Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Hansı daha sağlamdır? Əncir, yoxsa xurma

09:48 - 4 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Əncir və xurma şəkər, lif və vacib qida maddələrinin tərkibi baxımından əsasən oxşardır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, lakin verywellhealth.com saytına görə, hansı quru meyvənin sağlamlığınız üçün daha yaxşı olduğunu müəyyən edən qida dəyərlərində kiçik fərqlər var.

Əncir bağırsaq sağlamlığı üçün bir qədər daha yaxşıdır
Həm əncir, həm də xurma lif tərkibinə görə bağırsaq sağlamlığına fayda verə bilər. Lakin bu iki qidanı müqayisə edərkən lif əsas amildir və əncir 100 qramda təxminən 10 qram liflə birinci yerdədir, xurmada isə 8 qram.

Əncir həm həll olunan, həm də həll olunmayan lif ehtiva edir ki, bu da həzmə fərqli şəkildə töhfə verir. Tədqiqatlar göstərir ki, həll olunmayan lif həcm əlavə edir və qidanın həzm yolu ilə səmərəli hərəkətini təşviq edir, həll olunan lif isə faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandırır və bədəndə iltihab əleyhinə təsir göstərən qısa zəncirli yağ turşularının istehsalını təşviq edir.

Xurma qan şəkərinə daha yaxşı təsir edə bilər
100 qramlıq əncir porsiyasında təxminən 64 qram karbohidrat, o cümlədən 48 qram təbii şəkər var. Xurmada daha çox karbohidrat var - 75 qram, bunun təxminən 63 qramı şəkərdir.

Yüksək şəkər tərkibinə baxmayaraq, xurmanın qlisemik indeksi (Gİ) adətən yetişmənin növündən və mərhələsindən asılı olaraq aşağıdan orta səviyyəyə, adətən 35 ilə 55 arasında dəyişir. Həm sağlam yetkinlərdə, həm də 2-ci tip diabetli insanlarda aparılan tədqiqatlar göstərir ki, xurma yeməkdən sonra qan qlükoza səviyyəsində kəskin artımlara səbəb olmur.

Digər tərəfdən, əncirin Gİ-si bir qədər yüksəkdir. Quru əncirlərdə adətən orta Gİ - 51 ilə 61 arasında dəyişir - yəni qan şəkəri səviyyəsini əksər xurma növlərindən daha sürətli artıra bilər.
Hər ikisi antioksidant və mikroelementlərlə zəngindir.

Xurma xüsusilə iltihab və oksidləşdirici stresslə mübarizə qabiliyyəti ilə tanınan antioksidant polifenollarla zəngindir. Bu birləşmələr ürək sağlamlığını, toxunulmazlığı və sağlam yaşlanmanı dəstəkləməkdə də rol oynaya bilər.
Əncir həmçinin flavonoidlər və karotenoidlər də daxil olmaqla antioksidantlarla zəngindir, lakin onların əsas gücü mineral tərkibindədir. Tərkibində xurmadan daha çox kalsium, maqnezium və kalium var. Tədqiqatlar göstərir ki, bu kombinasiya güclü sümüklərə, sağlam əzələ funksiyasına və ümumi ürək-damar sağlamlığına kömək edir.
Bundan əlavə, əncir xurmadan daha çox dəmir ehtiva edir: porsiyada təxminən 2 qram, xurmada isə 1 qram. Fərq kiçik olsa da, ənciri qan sağlamlığını qorumaq və dəmir çatışmazlığının qarşısını almaq üçün faydalı bir qida halına gətirə bilər, xüsusən də digər dəmirlə zəngin qidalarla birlikdə yeyildikdə.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası