Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Alimlər bu meyvə və tərəvəzlərdə yüksək səviyyədə pestisid aşkarlayıblar

07:00 - 4 Dekabr 2025 tarixində dərc olunub.

Böyük Britaniyanın Pestisidlərə Qarşı Mübarizə Şəbəkəsinin mütəxəssisləri mağaza rəflərində tapılan 3000 kq meyvə və tərəvəzi təhlil edərək geniş bir araşdırma aparıblar.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Daily Mail-də dərc olunan nəticələr pestisid çirklənməsinə ən çox həssas olan 12 növ məhsulu müəyyən edib.
Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, bu il 17 növ meyvə və tərəvəzdə 123 müxtəlif kimyəvi birləşmə, o cümlədən xərçəng riskini artıraraq sağlamlıq üçün təhlükə yarada biləcək 42 pestisid aşkar edilib.

Ən yüksək səviyyədə pestisid ehtiva edən məhsullar arasında qreypfrut, üzüm, laym, banan, müxtəlif növ bibər, qovun, lobya, kartof, xüsusi kök tərəvəzləri, zəncəfil və sarımsaq var idi. Lakin çuğundur bu tədqiqatda ən təmiz tərəvəz kimi tanınıb.

PAN UK-nin siyasət üzrə mütəxəssisi Nik Mol vurğulayıb ki, ən təhlükəli şey pestisidlərin özləri deyil, sözdə "kokteyl effekti"nə səbəb olan onların kombinasiyasıdır. O qeyd etdi ki, elm adamları müxtəlif kimyəvi maddələrin bir-biri ilə necə qarşılıqlı təsir göstərdiyi və onların birləşdirilmiş təsirlərinin uzunmüddətli perspektivdə insan sağlamlığına necə təsir göstərə biləcəyi barədə kifayət qədər məlumata malik deyillər. Məsələn, Türkiyədən götürülmüş bir üzüm nümunəsində 16 müxtəlif pestisid aşkar edilmişdir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası