Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Sümükləri və ürəyi gücləndirir: Şərabın faydaları

09:45 - 24 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Qırmızı şərab yalnız ləzzətli bir içki deyil, həm də sağlamlıq üçün fayda mənbəyidir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, az miqdarda qəbul edildikdə, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan antioksidanları sayəsində ürəyə faydalı təsir göstərir.
Bu içki həmçinin kalsiumun udulmasını təşviq edərək və osteoporozdan qoruyaraq sümükləri gücləndirir. Maksimum fayda əldə etmək üçün qırmızı şərabı necə düzgün içməyi öyrənin.

Bundan əlavə, içki insultların qarşısını almağa kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, orta dərəcədə qırmızı şərab istehlakı qanı durulaşdıra bilər. Lakin həkimlər gündə bir stəkandan çox içməməyi məsləhət görürlər.

Qırmızı şərabın ürək xəstəliyi riskini azaltdığı da qeyd olunur. Mütəxəssislər içkidəki taninlərin ürək xəstəliklərinin qarşısını almaqda təsirli olan prosianidinlər (kimyəvi birləşmələr) ehtiva etdiyinə inanırlar.

Qırmızı şərab həmçinin xolesterolu azaltmağa kömək edir. Sağlam yağlar, xüsusən də zeytun yağı, balıq və təzə tərəvəzlər istehlak etməklə yanaşı, bu içkidən bir stəkan da tövsiyə olunur.
Qırmızı şərab içmək üçün günün hansı vaxtı ən yaxşısıdır?
Qırmızı şərab içmək üçün ən faydalı vaxt axşam, şam yeməyi zamanı və ya dərhal sonradır. Bir neçə səbəb bunlardır:
Antioksidantların daha yaxşı mənimsənilməsi. Qırmızı şərab, antioksidant xüsusiyyətlərə malik polifenollarla, xüsusən də resveratrolla zəngindir. Yeməklə birlikdə şərab içmək bu faydalı maddələrin daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və həmçinin "pis" xolesterolu azaldır.

Həzmi yaxşılaşdırır. Orta miqdarda qırmızı şərab mədə şirəsinin ifrazını stimullaşdırır ki, bu da ağır yeməklərin, xüsusən də ət və ya yağlı qidaların həzmini yaxşılaşdırır.
Yatmazdan əvvəl rahatlayın. Az miqdarda şərab, gərgin bir gündən sonra rahatlamağa kömək edir, stressi azaldır və rahat yuxunu təşviq edir. Yuxuya mənfi təsir göstərməmək üçün istehlak miqdarını (bir stəkan) məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Qan şəkərinin tənzimlənməsi. Axşam şərab içmək, xüsusən də qida ilə birlikdə qəbul edildikdə, qan şəkərinin sabit səviyyəsini qorumağa kömək edə bilər.
Lakin, mülayimlik vacibdir. Bədənə zərər vermədən faydalanmaq üçün bir stəkan kifayətdir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası