Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Axşama qədər enerjili qalmaq üçün səhər yeməli 12 ən yaxşı qida

07:46 - 19 Noyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Günorta yuxululuğunun qarşısını almaq üçün gün ərzində ayıq və enerjili qalmaq üçün səhər yeməyi üçün düzgün qidaları seçmək vacibdir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Prevention jurnalına görə, bir diyetoloq sizə gün boyu enerji verən qidaların adını çəkib.
Yağsız mal əti
Yağsız mal əti yorğunluqla mübarizə aparmağa və enerji səviyyəsini artırmağa kömək edə bilən güclü bir qidadır. Tərkibindəki yüksək miqdarda bioloji dəmir bədəndə oksigen daşınmasının qorunmasında mühüm rol oynayır. Dəmir, toxumalara oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrindəki zülal olan hemoglobinin istehsalı üçün vacibdir. Dəmirlə zəngin bir pəhriz, xüsusən də qadınlarda yorğunluğun ümumi səbəbi olan anemiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər.

Yağsız mal əti bitki mənbələrində olan hem olmayan dəmirdən daha asan bədən tərəfindən mənimsənilən bir dəmir növü olan hem dəmirin əla mənbəyidir. Bundan əlavə, yağsız mal əti, hətta xroniki yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edən bir amin turşusu olan L-karnitin ehtiva edir.

Yağsız mal əti həmçinin nevroloji sağlamlığın qorunması və maddələr mübadilənizin səmərəli işləməsi üçün vacib olan B12 vitamini mənbəyidir. Doymuş yağ qəbulunu minimuma endirmək üçün sirloin kimi yağsız mal əti seçin. Balanslı, qidalı maddələrlə zəngin bir yemək üçün onu kinoa və ya qəhvəyi düyü kimi tam taxıllarla və rəngli tərəvəzlərlə birləşdirin.

Noxud
Noxud yorğunluqla mübarizə aparır. Onlar həyati prosesləri dəstəkləyən sink mineralını ehtiva edir.
Bu paxlalılar həmçinin gün ərzində sizi təmin etmək üçün sabit enerji mənbəyi təmin edən mürəkkəb karbohidratlarla zəngindir.
Göbələklər
Göbələklər enerji səviyyəsini qorumaq baxımından dəyərlidir. Müəyyən göbələk növləri günəş işığına məruz qaldıqda yaxşı D vitamini mənbəyi ola bilər.
Kivi
Kivi vacib qida maddələrinin və antioksidantların yüksək konsentrasiyası sayəsində yorğunluqla mübarizə aparmaq üçün əla seçimdir. Bu kiçik, parlaq rəngli meyvələr, çatışmazlıq olduqda yorğunluğa səbəb olan bir qida maddəsi olan C vitamini ilə zəngindir.
Makadamiya qoz-fındıqları
Makadamiya qoz-fındıqları zəngin qida profilinə malikdir. Onlar gün ərzində enerjini qorumağa kömək edən sabit və uzunmüddətli enerji mənbəyi təmin edən sağlam yağlar ehtiva edir.
Banan
Banan tez-tez sürətli enerji artımı üçün ən yaxşı qidalardan biri hesab olunur. Karbohidratlar, təbii şəkərlər və liflə zəngin olan onlar gün ərzində sabit enerji buraxılışını təmin edir. Bananlar həmçinin, xüsusən də fiziki fəaliyyətdən sonra əzələlərin düzgün işləməsini təmin etməyə və qıcolmaların qarşısını almağa kömək edən vacib bir qida maddəsi olan kaliumla zəngindir.
Kefir
Ənənəvi olaraq inək və ya keçi südündən hazırlanan fermentləşdirilmiş içki, sağlam bağırsaq mikrobiomunu təşviq edən probiotiklər, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Probiotiklər bədənin qida maddələrini səmərəli şəkildə parçalamasına və mənimsəməsinə kömək edə bilər və gün ərzində enerji təmin etmək üçün lazım olan yanacağı təmin edir. Kefir həmçinin bədənin qidanı enerjiyə çevirməsinə və yorğunluqla mübarizə aparmasına kömək etdiyi bilinən B vitaminləri, xüsusən də B12 ehtiva edir.
Şirin kartof
Şirin Kartof yavaş-yavaş qan dövranına qlükoza buraxan, daha uzunmüddətli enerji təmin edən və şəkərli qəlyanaltıların yaratdığı qəzaların qarşısını almağa kömək edən mürəkkəb karbohidratlarla zəngindir. Şirin kartof, əzələ funksiyasını dəstəkləyən və xüsusən də fiziki fəaliyyətdən sonra yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edən vacib bir elektrolit olan kaliumla da zəngindir.
Şorba, salat kimi yeməklərə və ya qida ilə zəngin taxıl yeməkləri üçün əsas kimi şirin kartof əlavə etməyə çalışın.
İspanaq
Yorğunluqla mübarizə aparmaq üçün vacib olan dəmir, maqnezium və kalium qida maddələri ilə zəngin olan yarpaqlı yaşıl. Dəmir bədəndə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalına kömək edir, maqnezium isə əzələ sağlamlığını və enerji istehsalını dəstəkləyir.
Yeməklərinizə ispanaq əlavə etmək darıxdırıcı olmamalıdır. Onu salatlara əlavə edə, smuzilərə qarışdıra və ya yan yemək kimi qovura bilərsiniz.
Yumurta
Yumurta protein mənbəyidir və bu, onları yorğunluqla mübarizə aparmaq üçün əla seçim edir. Onlar həmçinin dəmir, B vitaminləri (məsələn, B12) və bədənin yığılmış enerjini istifadəyə yararlı yanacağa çevirməsinə kömək edən lösin adlı amin turşusu ilə zəngindir.
Digər bir faydası isə yumurtaların hazırlanmasının asan olması və müxtəlif dadlara uyğunlaşmasıdır. Onlar qızardıla, qaynadıla və ya salat və ya taxıl qabları kimi yeməklərə əlavə edilə bilər.
Yulaf
Yulaf bədən tərəfindən yavaş-yavaş həzm olunan və gün ərzində davamlı enerji buraxılmasını təmin edən mürəkkəb karbohidratların əla mənbəyidir. Bu davamlı enerji qan şəkərində qəfil sıçrayışların və düşmələrin qarşısını almağa kömək edə bilər və bu da yulafı sabit enerji və konsentrasiyanı qorumaq üçün xüsusilə faydalı bir seçim halına gətirir.
Alma
Təbii karbohidrat və lif tərkibinə görə almalar əla enerji artırıcısıdır. Onlar fruktoza kimi sürətli enerji artırıcısı təmin edən sadə şəkərlərin zəngin mənbəyidir və lifləri bu şəkərlərin qan dövranına buraxılmasını tənzimləməyə kömək edir. Ani və uzunmüddətli enerjinin bu kombinasiyası almaları ideal qəlyanaltı halına gətirir.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası