Ucnoqta.az
www.ucnoqta.az

Diş ətlərini qoruyur və iltihabı azaldır …

09:31 - 17 Sentyabr 2025 tarixində dərc olunub.

Yeni bir araşdırma göstərdi ki, Aralıq dənizi pəhrizinə riayət etmək diş əti xəstəliyi riskini azaldır, bu da öz növbəsində iltihabı azaldır və xroniki xəstəliklərdən və koqnitiv pozğunluqlardan qoruyur. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, nəticələr Journal of Periodontology jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda İngiltərədən olan 200 nəfər stomatoloji müayinədən keçib, qan analizi aparıb və pəhrizləri ilə bağlı anket doldurub.

Tez-tez qırmızı ət istehlak edən və Aralıq dənizi pəhrizinə məhəl qoymayan insanlarda interleykin-6 və C-reaktiv zülal kimi iltihab markerləri artmışdır.
Alim qeyd edib ki, tərəvəzlər, paxlalılar, süd məhsulları, eləcə də meyvələr və zeytun yağları iltihab markerlərinin aşağı səviyyədə olması ilə əlaqələndirilir. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri, xaçlı tərəvəzləri, kök tərəvəzləri, alma və sitrus meyvələrini çeynəmək ağızda mikrofloranı yaxşılaşdırır və iltihabı azaldır.

Xroniki iltihab qan damarlarına, ürəyə, beyinə, qaraciyərə və böyrəklərə zərər verə bilər, diabet və qaraciyər yağlanmasına səbəb ola bilər. Tam taxıllar, paxlalılar, qoz-fındıq və sızma zeytun yağı ilə bitki əsaslı Aralıq dənizi pəhrizi bu riskləri azaldır, ürək və sümük sağlamlığını dəstəkləyir, yaddaş və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.

Qırmızı ət və doymuş yağlar nadir hallarda istehlak edilir, omeqa-3 balıqları daha çox yayılır və şəkər və təmizlənmiş qidalar minimaldır, bu pəhriz uzunmüddətli sağlamlıq üçün faydalıdır.

Müəllif: Ucnoqta.az redaksiyası