İncə bədən quruluşu və sağlam olmaq üçün gündə neçə zeytun yeməlisiniz?

08:04 - 2 Dekabr 2025 - DİGƏR

Zeytunlar kiçik olsa da, xüsusilə çəki itirmək üçün inanılmaz dərəcədə faydalıdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, onlar sağlam yağlar və antioksidantların yüksək tərkibi sayəsində çəki idarə etməyə, sağlam qan təzyiqini qorumağa və qırışların görünüşünü yavaşlatmağa kömək edir.
Zeytunların sağlamlıq üçün faydaları
Giləmeyvə bütün bədən sistemlərinin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərən zəngin vitamin və qida maddələrinə malikdir.
Zeytun yağının son dərəcə qidalı və sağlamlığımız üçün faydalı olduğu heç kimə sirr deyil. Qədim dövrlərdən bəri istehlak olunur və kosmetologiyada istifadə olunur.

Giləmeyvələrdə A, C, E, B, K vitaminləri, zülallar və pektinlər var. Onlar həmçinin güclü mineral kompleksi - dəmir, maqnezium, yod, kalium, kalsium və fosfor ehtiva edir.
C və E vitaminləri tərkibinə görə zeytunlar immunitet sistemini gücləndirə və müxtəlif xəstəliklərdən qoruya bilər.
B və E vitaminləri sinir sisteminə müsbət təsir göstərir, enerjini artırır və dərinin möhkəmliyini və saç elastikliyini bərpa edir.

Giləmeyvələrdə olan K vitamini sümükləri, dişləri, dırnaqları və saçları möhkəmləndirir, qan laxtalanmasını normallaşdırır və bağırsaqların fəaliyyətini təşviq edir.
Zeytun yağı və zeytun yağı mədə, bağırsaqlar, mədəaltı vəzi və qaraciyərə müsbət təsir göstərir. Zeytun yağının müntəzəm istehlakı arıqlamağa, qəbizliyi, hemoroidi azaltmağa və yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edə bilər.

Zeytun yemək öd kisəsini stimullaşdırır və böyrək daşlarının qarşısını alır.
Zeytun həmçinin çoxdoymamış yağ turşuları, pektin və antioksidantları ehtiva edir. Bu xüsusiyyətlər ürəyi və qan damarlarını gücləndirməyə, "pis" xolesterolu azaltmağa və aterosklerozun və qan laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edir.

Zeytunlar kişilər üçün xüsusilə faydalıdır, çünki onlar libidonu artıra və afrodiziak kimi çıxış edə bilər.
Giləmeyvələrdə xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alan antioksidant oleuropein var.
Meyvələr oleokantolun olması səbəbindən nevroloji xəstəliklərin qarşısını alır. Zeytunların müntəzəm istehlakı Alzheymer xəstəliyinin və demansın qarşısını almağa kömək edə bilər.
Alimlər sübut ediblər ki, zeytunun müntəzəm istehlakı dəri və saçın vəziyyətini yaxşılaşdırır. Meyvələr dəri toxumasını hamarlayır və səpgilərin və çapıqların qarşısını alır. Bu, meyvələrin tərkibindəki çoxdoymamış yağ turşuları, eləcə də K, E və C vitaminləri ilə əlaqədardır.
Zeytunlar sağlamlıq üçün faydalarına görə iki kateqoriyaya bölünür:
yağlılığı daha yüksək olan giləmeyvələr zeytun yağı istehsalı üçün yetişdirilir;
daha az yağ tərkibli meyvələr buna görə də turşuya salmaq üçün uyğundur.
Müxtəlif xəstəliklərin qarşısını almaq üçün həkimlər gündə yeddi zeytun yeməyi məsləhət görürlər; onlar tamamilə zərərsizdir və kifayət qədər tez həzm olunur.

Xəbər xətti