Qırmızı ət diş əti iltihabına səbəb olur

08:00 - 13 Oktyabr 2025 - DİGƏR

London Kral Kollecinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, qırmızı ətin diş əti sağlamlığına ən çox mənfi təsiri ağız boşluğunun iltihabına səbəb olur.

Ucnoqta.az "Hürriyet"ə istinadən bildirir ki, alimlər 200 yaşlı insanların pəhrizini təhlil edərək belə nəticəyə gəliblər ki, nadir hallarda bitki mənşəli pəhrizə əməl edən və müntəzəm olaraq qırmızı ətdən istifadə edənlərin ciddi diş əti xəstəliyinə tutulma riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir.

Həmmüəllif Giuseppe Mainas qeyd edib ki, pəhriz və periodontal xəstəliyin şiddəti arasında mümkün əlaqə müəyyən edilib. O, tədqiqatın nəticələrinin pəhrizin ağız sağlamlığına təsirinin daha dərindən dərk edilməsinə yol açdığını vurğulayıb.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, Aralıq dənizi pəhrizinin prinsiplərinə əməl etməyən iştirakçılar iltihabi markerlərin - interleykin-6 (IL-6) və C-reaktiv zülalın (CRP) səviyyəsinin yüksəldiyini göstəriblər.

Parodontologiya professoru Luici Nibali izah edir ki, bu göstəricilərin artması iltihab və ya travma ilə bağlıdır, lakin bəzən orqanizm həddindən artıq reaksiya verir və diş əti xəstəliklərinə səbəb olur. O, əlavə etdi ki, tərəvəz, paxlalılar və süd məhsulları yemək iltihab markerlərinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
Mütəxəssislərin fikrincə, diş əti xəstəliyi İngiltərə əhalisinin demək olar ki, 45%-ni təsir edir.

Xəbər xətti