Yeməkdən dərhal sonra çayın zərərləri

07:04 - 22 Yanvar 2025 - Cəmiyyət

Çayın tərkibində olan taninlər zülalları və dəmiri bağlayır ki, bu da onların orqanizm tərəfindən sorulmasını xeyli çətinləşdirir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru, professor İvan Neumyvakin yeməkdən dərhal sonra çay içməyin zərərlərindən danışıb. 
Bu, həzm prosesini ləngidə bilən isti çay üçün xüsusilə doğrudur. Bundan əlavə, tərkibində kofein olan qəhvə mədə şirəsi istehsalını artırır ki, bu da həzm sistemini gərginləşdirir.

Professor Neumyvakin çay əvəzinə, ən əsası isə yeməkdən əvvəl su içməyi məsləhət görür. Su aclıq hissini düzgün qavramağa kömək edir, əsl aclıq və susuzluğu ayırd etməyə kömək edir, bu da həddindən artıq yemək riskini azaldır. Tədqiqatlar göstərir ki, yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl iki stəkan su içmək həzm sistemini yeməyə hazırlamağa kömək edir və istehlak edilən kalorilərin ümumi sayını azaldır.

Bundan əlavə, su metabolik proseslərin normallaşdırılmasında mühüm rol oynayır. Maye çatışmazlığı müxtəlif nevroloji problemlərə səbəb ola bilər. Sinir impulslarının ötürülməsinin ləngiməsi, sinir əlaqələrinin pozulması və beyin hüceyrələrinin qidalanmasının azalması susuzlaşdırmanın nəticələridir.

Xəbər xətti