İçməli su xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənən bir neçə kateqoriyaya bölünür. Şişelenmiş suyun raf ömrü istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədərdir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, biologiya elmləri doktoru Asiyat Abdullayevanın sözlərinə görə, bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, tərkibində adi gözlə görünən inklüzyon, çöküntü və ya plyonka olmamalıdır.
Bundan əlavə, içməli su əlverişli orqanoleptik xüsusiyyətlərə malik olmalıdır.
Şüşəni açdıqdan sonra bakteriya böyüməsinin qarşısını almaq üçün suyu bir neçə gün ərzində istehlak etmək tövsiyə olunur.
“Süzülən sudan dərhal istifadə etmək daha yaxşıdır, baxmayaraq ki, zəruri hallarda onu bir gün saxlamaq olar. Bulaq və ya artezian suyu, ən təmizlərdən biri olmaqla, hələ də müəyyən saxlama qaydalarına riayət etməyi tələb edir. Möhürlənmiş bir qabda istehsalçı tərəfindən təyin edilmiş bütün yararlılıq müddəti ərzində saxlanıla bilər, lakin ən yaxşısı təzə sudan istifadə etməkdir" - mütəxəssis deyir.
Distillə edilmiş su, mineralların və çirklərin olmaması səbəbindən bir ildən çox qapalı qabda saxlanıla bilər, lakin istehlak paketi açıldıqdan sonra +2°C-dən +30°C-dək temperaturda saxlanmalı və 6-8 gün ərzində istehlak edilməlidir.
“Su özü xarab olmur, lakin düzgün saxlanmaması bakteriya və mikroorqanizmlərin çoxalmasına və suyu istehlak üçün yararsız hala sala bilər. Suyun keyfiyyətinə təsir edən əsas amillər temperatur, işıq, hava və qabın materialıdır.
Qablaşdırılmış içməli suyun saxlanması üçün optimal temperatur +2°C-dən +20°C-dək, distillə edilmiş su üçün - 2°C-dən +35°C-dək hesab olunur. Yüksək temperatur, işığa və havaya məruz qalma patogenlər də daxil olmaqla mikroorqanizmlərin böyüməsini stimullaşdırır. Material da vacibdir: aşağı keyfiyyətli plastik zərərli maddələr buraxa bilər, bu da suyun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Unutmaq olmaz ki, keyfiyyətsiz məhsula yol verməmək üçün suyu sertifikatlı təchizatçılardan almaq tövsiyə olunur”, - deyə ekspert vurğulayıb.
Optimal su saxlama üçün aşağıdakı tövsiyələrə əməl etməlisiniz. Suyu sərin yerdə, məsələn, havalandırılan, qaranlıq yerdə, soyuducuda və ya zirzəmidə 20°C-dən çox olmayan temperaturda saxlayın.
“Şüşə butulkalar, kanistrlər və ya metal qablar suyun uzunmüddətli saxlanması üçün idealdır; qısamüddətli istifadə üçün yüksək keyfiyyətli polimer və qarışıq polimer karton materiallarından hazırlanmış şüşələrdən istifadə edə bilərsiniz.
Su ehtiyatınızı mütəmadi olaraq artırın: hər altı-on iki aydan bir şüşə suyu dəyişdirin və həftədə bir dəfə süzülmüş suyu dəyişdirin" Abdullayeva qeyd edib.