Qış aylarında süfrələrimizə rəng qatan və sağlamlığımıza böyük fayda verən balqabağın xüsusilə bəzi qidalarla birlikdə istehlak edildiyində daha çox təsir etdiyini bilirdinizmi?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Edagül Kopuz, bidirir ki, iltihab əleyhinə, antioksidant, antiviral və diabetə qarşı xüsusiyyətlərinə görə bu gün bir çox ölkədə dərman olaraq istifadə edilən balqabaq, tərkibindəki qidalandırıcı xüsusiyyətlərə görə pəhrizimizə daxil edilməsi lazım olan bir qidadır, sağlamlığa müsbət təsir göstərir.
“Bunu düzgün qidalarla istehlak etmək bizə orqanizmin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralları daha təsirli şəkildə qəbul etməyə və onun faydalarından ən yüksək səviyyədə yararlanmağa imkan verir” – mütəxəssis deyir.
Kopuz balqabağın 8 mühüm faydasını açıqlayıb, əhəmiyyətli xəbərdarlıq və təkliflər verib.
Balqabaq tərkibindəki C vitamini sayəsində qış aylarında artan xəstəliklərə qarşı orqanizmin immunitetini gücləndirir. Balqabağa qara bibər, zəncəfil və zerdeçal kimi ədviyyatların əlavə edilməsi balqabağın tərkibindəki beta-karotinin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini artırır.
Beləliklə, dərini təzələməklə yanaşı, soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklərin riskini də azaldır və orqanizmə müqavimət verir. Balqabaq antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində sərbəst radikalları təmizləyir və bədəni xəstəliklərdən qoruyur.
100 qramında cəmi 26 kalori olan balqabaq pəhriz saxlayanlar üçün ideal tərəvəzdir. Yüksək lif quruluşu sayəsində sizi tox saxlayır, həzm sistemini tənzimləyir və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.
“Balqabağa darçın və zəncəfil kimi ədviyyatlar əlavə etmək həzmi dəstəkləyir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir, qış aylarında orqanizmin daha sürətli işləməsinə kömək edir.
Balqabaq dərinin daha sağlam və parlaq görünməsini dəstəkləsə də, antioksidan xüsusiyyətləri dərinin qocalmasını gecikdirir və qırışların yaranmasının qarşısını alır.
Balqabağı yağlarla (zeytun yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı) istehlak etmək, tərkibindəki beta-karotinin orqanizmdə daha yaxşı mənimsənilməsini təmin edir.
Zeytun yağı və ya avokado yağı ilə bişirilmiş balqabaq A vitamininin udulmasını artıraraq həm göz, həm də dəri sağlamlığına böyük töhfə verir.
Balqabaq tərkibindəki yüksək lif sayəsində həzm sistemini tənzimləyir və qəbizlik kimi problemlərin qarşısını alır. O, həmçinin mədəni rahatlaşdırır, bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirir və həzm prosesini yaxşılaşdırır.
Zülal qaynaqları (toyuq, yumurta, mərcimək) ilə istehlak edildikdə yeməkləri daha doyurucu edir.
Balqabaq tərkibindəki triptofan amin turşusu sayəsində əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran təsirə malikdir. Triptofan bədəndə serotonin istehsalını artıraraq depressiya əlamətlərini aradan qaldırır. Bu, qış depressiyasına qarşı müsbət təsir göstərə bilər. Sümükləri gücləndirir
Balqabaq kalsiumla zəngin olan süd və qatıqla birlikdə istehlak edildikdə sümük sağlamlığını gücləndirir. Kalsium sümükləri gücləndirməyə kömək edir və osteoporoz kimi xəstəliklərin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Tərkibindəki kalium ürək sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır. Kalium qan təzyiqini tənzimləyir və infarkt və insult riskini azaldır. Bundan əlavə, sağlam yağlarla ürək-sağlam qidalanmanı təşviq edir.