Alimlər zeytun yağı istehlakının ürək-damar xəstəlikləri olan insanlara necə təsir etdiyini araşdırıblar.
Müxtəlif qoz-fındıq, meyvə və tərəvəzlərlə pəhriz yemək ürək xəstəliyi riski olan insanlar üçün bədən yağlarının səviyyəsini azaltmaq üçün əmin bir yoldur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Florida Universiteti və Milli Diabet və Həzm və Böyrək Xəstəlikləri İnstitutundan olan tədqiqatçılar qrupu aterosklerotik ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski olan insanlar üçün bitki əsaslı pəhrizin faydalarını ətraflı şəkildə araşdırıb.
Zeytun yağının az yağlı, tam qidalı, bitki əsaslı pəhrizlərlə birlikdə ürək xəstəliyi üçün risk faktorları olan insanlara fayda verdiyinə dair çox az sübut var.
Tədqiqatçılar bu sualı öyrənmək üçün 18-79 yaş arası 40 nəfəri götürüblər ki, onlar ümumilikdə 8 həftə diqqətlə hazırlanmış vegan pəhrizində olublar: bir ay gündə dörd əlavə çay qaşığı zeytun yağından ibarət pəhrizdə və bir ay isə aşağı zeytun yağı ilə pəhriz versiyası.
Həm aşağı, həm də yüksək zeytun yağı pəhrizləri, pəhrizdən əvvəlki səviyyələrlə müqayisədə kardiometabolik profilləri (xolesterol, qan şəkəri və iltihabı əhatə edən) yaxşılaşdırdı. Maraqlıdır ki, pəhrizlərin tətbiq olunma ardıcıllığı tədqiqatın əvvəlində xolesterol səviyyələrinin ilkin səviyyəsindən necə dəyişdiyinə təsir edib.
Pəhrizə nisbətən bol miqdarda zeytun yağı ilə başlamaq və sonra az və ya heç zeytun yağı olmayan yeməklərə keçmək könüllülərdə “pis” xolesterinin səviyyəsinin azalmasına səbəb olub. Zeytun yağının az miqdarda istehlakı və ya ondan çəkinmək “pis” xolesterin səviyyəsinin azalmasının qarşısını alır.
Elm adamları, əlavə bakirə zeytun yağında olan az miqdarda doymuş yağın qaraciyərin pis xolesterolu idarə etməsinə mane ola biləcəyini və bunun qanda artmasına səbəb ola biləcəyini və bunun insult və infarkt riskini artıra biləcəyini irəli sürüblər.
"Sıxılmış zeytun yağı istehlakının azaldılması lipid səviyyələrində nisbətən yüksək istehlakdan daha çox azalma ilə nəticələnə bilər" - tədqiqatçılar deyir.
"Hər iki pəhriz metabolik fenotipi yaxşılaşdırsa da, aşağı zeytun yağı müdaxiləsi ürək xəstəliyi riski yüksək olan insanlarda pis xolesterinin daha yaxşı azalmasını təmin edə bilər" - alimlər qeyd edir.