Bu qidalar insanları öldürə bilər – Pizza, tortlar, kruasanlar ...

06:07 - 23 Aprel 2024 - DİGƏR

Küçə qidaları arasında trans yağlar ən çox pizza, panini, dönər, falafel və kruasandadır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırmalara görə, sənaye üsulu ilə istehsal olunan trans yağların gündə 2,2 qramdan çox istehlak edilməsi ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini 20-32% artırır.

Küçə qidaları arasında trans yağlar ən çox pizza, panini, dönər, falafel, kruvasan və tortlardadır; mağaza məhsulları arasında - tortlar, peçenyelər, südlü desertlər, dondurma, dondurulmuş qidalar, marqarin, pendir və emal edilmiş ətlərdə.

ÜST araşdırmasına görə, trans yağlar və ya trans yağ turşuları sənaye və ya təbii mənbələrdən alınan doymamış yağ turşularıdır.

Dünyada hər il 278 mindən çox ölüm sənaye üsulu ilə istehsal olunan trans yağların istehlakı ilə əlaqələndirilə bilər. Onlar damarları bağlayır, infarkt və ölüm riskini artırır.

Sənayedə istehsal edilən trans yağları marqarin, tərəvəz şorbası, yağ, qızardılmış qidalar və kraker, peçenye və pirojna kimi bişmiş məmulatlarda tapmaq olar. Bişmiş və qızardılmış küçə və restoran yeməklərində tez-tez sənaye üsulu ilə istehsal olunan trans yağlar olur.

Qeyd olunur ki, trans yağlar təbii olaraq bəzi heyvanların (məsələn, inək, qoyun, keçi) ət və süd məhsullarında da ola bilər. Eyni zamanda həm sənaye, həm də təbii mənşəli trans yağlar eyni dərəcədə zərərlidir.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı qeyd edir ki, sənaye üsulu ilə istehsal edilən trans yağlar qidanın dəyərini, dadını və ya mövcudluğunu dəyişmədən xaric edilə və daha sağlam piylər və ya yağlarla əvəz edilə bilər.

Xəbər xətti