Niyə araq dondurucuda donmur?

00:34 - 6 Dekabr 2023 - Xəbər

Dondurucuya bir şüşə şərab və ya pivə qoysanız, bir neçə saat ərzində donacaq. Ancaq eyni şeyi araqla etsəniz, heç vaxt donmaz. Ən azı çox böyük olmayan bir "mənfi" olan standart bir ev dondurucudan danışırıqsa.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu xüsusiyyətinə görə təcrübəli barmenlər bəzən qəsdən arağı dondurucuda saxlayırlar ki, ondan istənilən vaxt buzla soyuq, güclü kokteyllər hazırlaya bilsinlər. ABŞ və bəzi digər ölkələrdə insanlar tez-tez evdə araq saxlayırlar, çünki soyuq içmək daha asandır.

Baltimor ştatının Merilend Universitetinin Kimya və Biokimya kafedrasının baş müəllimi Tara S. Carpenter Fox News-a arağın şaxtaya davamlı olması üçün nəyi xüsusi etdiyini bildirib.

O, qeyd etdi ki, araq növlərinin əksəriyyətində standart etanol ümumi həcmin 40%-ni təşkil edir. Qalanları su, şəkər və müxtəlif ləzzətlər və çirklərdir. Və su 0 ° C-dən aşağı temperaturda donmağa başlayırsa, spirtin normal donma nöqtəsi çox aşağıdır və -114,1 ° C-dir.

Amma bu həm də o demək deyil ki, qışda araq yalnız Marsda gecənin ortasında donacaq. Unutmayaq ki, araq təmiz spirt deyil, spirt və suyun qarışığıdır. Beləliklə, faktiki donma nöqtəsi bu iki mayenin müəyyən bir araq növündə nisbətindən asılıdır.

Standart 40 dərəcə araq vəziyyətində onun donma nöqtəsi təxminən -26 dərəcədir. Daha güclü növlər daha aşağı temperatur tələb edir, zəif növlər daha yüksək temperatur tələb edir.

Xəbər xətti