Kələm ümumiyyətlə yuvarlaq, sərt başlı və sıx yığılmış yarpaqlardan ibarət tərəvəz növüdür. Adətən yaşıl və ya bənövşəyi rəngdə ola bilər. Kələm müxtəlif növləri olan və bütün dünyada istehlak edilən bir tərəvəzdir. Kələm sağlamlıq üçün faydalı olan qidaları ehtiva edən aşağı kalorili tərəvəzdir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis Dietoloq Aslıhan Küçük Budak kələmin faydaları haqqında faydalı məlumatlar verib.
Tərkibindəki qidalar müxtəlif sağlamlıq faydaları təmin edir:
Yüksək Qida Dəyəri: Kələm C vitamini, K vitamini, folat, lif, dəmir, kalium və kalsium kimi bir çox qida maddəsi ilə zəngindir. Bu qidalar orqanizm üçün mühüm rol oynayır: C vitamini immunitet sistemini dəstəkləyir, K vitamini qanın laxtalanmasını tənzimləyir, fol turşusu hüceyrələrin bərpasına kömək edir, lif həzm sağlamlığını dəstəkləyir, dəmir oksigen nəqlini dəstəkləyir, kalium və kalsium sinir və əzələ funksiyaları üçün vacibdir.
Antioksidant tərkibi: Kələm antioksidantlarla zəngindir. Bu antioksidanlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur və hüceyrə zədələnməsini azaldır.
Xərçəng riskini azalda bilər: Bəzi araşdırmalar göstərir ki, kələmdəki birləşmələr xərçəng riskini azalda bilər. Xüsusilə sulforafan adlanan bir birləşmə xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ola bilər.
Həzm Sağlamlığı: Yüksək lif tərkibi həzm sisteminin sağlamlığına kömək edir, qəbizlik kimi problemləri azalda bilər və həzm prosesinə kömək edir.
Kələm tez-tez salatlarda, turşularda, şorbalarda, güveçlərdə və ya sarmalarda istifadə olunur. Sağlamlıq faydalarından maksimum yararlanmaq üçün müxtəlif yeməklərdə və ya bişirmə üsullarında istifadə edilə bilər.
Kələmin tərkibində olan bəzi təbii komponentlər xərçənglə mübarizə aparmağa kömək edən xüsusiyyətlərə malikdir. Kələmin tərkibində olan sulforafan adlı birləşmə xərçənglə mübarizədə xüsusilə mühüm rol oynayır. Sulforafan, Brassica (Cruciferae) ailəsinə, kələm ailəsinə aid tərəvəzlərdə olan fitokimyəvi maddədir. Bu birləşmə hüceyrələrdə antioksidant və antiinflamatuar təsirlərə malikdir və həmçinin xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, sulforafanın xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandırmaq və ya azaltmaq potensialı var. Kolon, döş, prostat və dəri xərçəngi başda olmaqla bir çox xərçəng növünə müsbət təsir göstərə biləcəyi düşünülür.